Gyémánt Szakértelem

A gyémántékszer életünk legszebb pillanataihoz ad hozzá egy darab örökkévalóságot. A Moni’s Jewelry minőség elengedhetetlen alappillére a prémium forrásból származó drágakövek garanciája.
A Moni’s által forgalmazott számtalan gyémántékszer GIA, IIDGR vagy Forevermark minősítéssel rendelkezik.

A GYÉMÁNT LEGFŐBB JEGYEI

Minden gyémánt – akárcsak egy ujjlenyomat – egyedi, és rendelkezik bizonyos megkülönböztető jegyekkel. A 4C, color, clarity, cut és carat weight, avagy szín, tisztaság, csiszolás és karát súly  összessége befolyásolja a gyémánt minőségét és árát.

A tanúsítványt 0,30 ct feletti kövek esetén leginkább független nemzetközileg elismert drágakő laboratórium állítja ki, mint például Európában a HRD (Antwerpen Institute of Gemmology), Amerikában a GIA (Gemological Institute of America Inc.)

Csiszolás

A csiszolás a legfontosabb a 4C közül, mivel a különböző irányú felületek pontossága határozza meg a drágakő csillogását. A modern csiszolás célja, hogy az adott kő természetes adottságait emelje ki és tökéletesítse.
A matematikai pontossággal kiszámított ideális proporcíójú, szimmetrikus csiszolású és tökéletes fényezésű kövek a legmagasabb minőséget képviselik. Függetlenül a formától, megadott pontoknak kell megfelelnie, hogy az ’Excellent’ azaz a kiváló minősítést kapja a kő.

Tisztaság

A gyémánt tisztaságát, a benne található idegen anyagok színe és mennyisége, illetve a csiszolás során kialakult hibák mutatják meg. A zárványnak nevezett idegen anyagok az évezredek alatt végbemenő kristályosodási folyamatok eredményeként alakultak ki a kőben. A karcolások pedig nem tökéletes csiszolás esetén alakulnak ki a kő felületén.
A tisztaság ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik. A GIA szabványok 11 tisztasági fokozatot tartalmaznak, az FL-től (hibátlan) az I3-ig.

Szín

A legértékesebb a ”fehér”, azaz tökéletesen áttetsző gyémánt, melynek jellemzése a latin ábécé betűivel jelölt skálán történik D-től Z-ig. A D kategória elsőosztályú „fehér”, míg a skálán haladva az egyre erősebben V színezésű kövek sorolandók.
A fehér és sárgás árnyalatú gyémántokon kívül, a szivárvány minden színében előfordulnak kövek. Mivel a természetesen színes gyémánt nagyon ritka, ezért értékük jóval nagyobb a mesterségesen színezetteknél.

Karát

A gyémánt súlyát karátban határozzuk meg, rövidítése a ’ct’. A gyémánt tanúsítványában a súly ezredpontossággal szerepel. 1 karát 0,2 grammnak felel meg.
Fontos ugyanakkor figyelembe venni, hogy a 4C összessége határozza meg az adott kő árát. Ennek megfelelően két egyforma karáttal rendelkező kőnek az ára merőben eltérhet, a csiszolásnak, tisztaságnak és színnek köszönhetően.

FŐ GYÉMÁNT CSISZOLÁSI TÍPUSOK

A gyémánt csiszolása meghatározott geometriai vonalak alapján történik és célja, hogy a nyers kő természetes adottságait leginkább kiemelve készüljön a geometriai forma, minél kevesebb anyagveszteséggel.

A kerek csiszolás, azaz briliáns klasszikus, de máig a legnépszerűbb forma, amely 57 lapra csiszolt kifinomult ideális esetben teljesen szimmetrikus alak. Különlegessége az intenzív csillogás és az ikonikus apró szivárványok, amik a fény hatására képződnek a kőben.

A princess csiszolás – hasonlóan a briliánshoz
– az egyik legnépszerűbb forma a hölgyek körében. A ’princess’ csiszolt gyémánt oldalai 90 fokos szöget zárnak be, tehát felülről nézve szabályos négyzet. Kivételes tűzzel és csillogással rendelkező gyémánt.

Az ’emerald’ avagy smaragd csiszolás, szintén szögletes, azonban hosszúkásabb, téglalap alakú. Különlegessége, hogy a párhuzamos csiszolás különleges mélységet ad a kőnek, ami azonnal megragadja a tekintetet és kiemeli a kő természetes tisztaságát és színét.

Az ovális csiszolás egy rendkívül elegáns forma, amely előnye, hogy optikailag az ujjakat megnyújtja és nagyobbnak tűnteti fel a követ a valós méreténél. Szofisztikált választás olyanok számára, akik elegánsan fejezik ki egyediségüket.

A Csepp vagy körte alakú gyémánt egy romantikus csiszolási forma, amely rendkívüli fényjátékot ötvöz, miközben optikailag nyújtja a viselője ujját. Játékos, variálható forma, amit kétféleképpen is hordhat a tulajdonosa.

A szív a szerelem legnépszerűbb jelképe, így a tökéletes szimmetriával csiszolt szív alakú gyémánt tökéletes választás a romantikus alkatok számára. Egyedi és ritka darab amely a megfelelő csiszolásnak köszönhetően páratlanul csillog.

A GYÉMÁNT MINT ÉKSZER

Mi sem szimbolizálhatja jobban egy pár elköteleződését egymás iránt, mint a Föld legkeményebb, legtökéletesebb és örök csillogású drágaköve, a gyémánt.

Az eljegyzési gyűrű elengedhetetlen tartozéka a gyémánt, melyet foglalattal rögzítenek a gyűrűhöz. A foglalat fontos szerepet játszik az ékszer formájában és nagyban meghatározza a gyűrű stílusát.

Fő foglalat típusok

A tokos foglalat különösen ellenálló megoldás, amelyben egy nemesfém foglalat öleli körbe a drágakövet és kapcsolódik magához a gyűrűhöz.

A karmos foglalat a gyűrű síkjából kiemelkedő karmok segítségével rögzítik a követ a gyűrűhöz, melynek sajátossága, hogy a drágakövet a legszebb pompájában teszi láthatóvá.

A csatorna foglalat összefüggő hatást kelt a kövek között. A csatorna két szélére nemesfém szegélyt készítenek, ezáltal biztonságosan rögzítik az általában szögletes drágaköveket.

Választhatunk stílusában tradicionális vagy modern, klasszikus vagy akár egyedi tervezésű gyűrűk közül. Legyen szó bármely kialakításról, a Moni’s kínálatában biztosan megtalálja azt a gyűrűt, ami leginkább kiegészíti kedvese ízlését és személyiségét.

Fő gyűrű típusok

Solitaire eljegyzési gyűrűnek nevezik azt a típusú gyűrűt, amelyhez egyetlen fő követ rögzítenek. Elegáns, tradicionális forma, amely ideális kifinomult, elegáns stílusú hölgyeknek.

Solitaire Pave az a stílus, amelyben a fő követ, több apró kő fogja körbe szorosan két oldalról a gyűrű pántján, ezáltal extra csillogást kölcsönözve az ékszernek. Klasszikus azonban mégis merész stílus, az igazán csillogó személyiségeknek.

A Halo stílusú gyűrűn a fő drágakövet apróbb, kövek övezik körbe, különösen kiemelve a gyémánt sziporkázó szépségét. Modern és trendi, mégis ízléses választás a klasszikus vonalon.

A Three Stone gyűrűk nevükhez híven három fő követ foglalnak magukban, általában egy nagyobb és két kisebb kő kombinációjában. Az oldalsó két kő készülhet a fő kőhöz hasonlóan gyémántból, vagy akár más drágakőből például zafírból. Csillogó trió, drámai hatás, ugyanakkor játékos és nőies.

HOGYAN VÁLASSZUK KI AZ IDEÁLIS ELJEGYZÉSI GYŰRŰT?

Az eljegyzési gyűrű kiválasztása ijesztő feladatnak tűnhet, hiszen a gyűrű a szerelem jelképe, amely a kapcsolat következő szintre emelését jelenti. Sokak számára az eljegyzési gyűrű kiválasztása az első tapasztalat az ékszerválasztásban. Az első ékszerüzleti látogatás, a foglalatok, a nemesfémek és stílusok nyomasztó információ tömege pedig nem könnyíti meg a vásárlást.

  1. Nagyon fontos, hogy honnan vásárolunk. A megbízható, tanúsítvánnyal rendelkező gyémántokat forgalmazó bolt és ékszerszakértői segítségünkre lehetnek a választásban és a garancia biztosításában.
  2. Fontos meghatároznunk a költségvetésünket, hogy az elképzelést le lehessen limitálni a releváns minőségű és méretű ékszerekre. Javasolt, hogy a költségvetésünket inkább az ékszer minőségéhez és nem pedig a gyémánt méretéhez, karátjához szabjuk.
  3. Mielőtt válogatásba kezdenénk, mindenképpen figyeljük meg alaposan a párunk stílusát, fektessünk nagy figyelmet a legkedveltebb ruhadarabjaikra, színekre és a személyiségükre. Ezek mind olyan faktorok, amelyek nagyban segítenek a tökéletes gyűrű kiválasztásában. Mivel minden hölgy különbözik így a gyűrűnek ideális esetben tükröznie kell kedvesünk személyiségét, legyen az sportos, kifinomult vagy játékos.
  4. A stílusnak megfelelő gyűrű kiválasztásában két fő elemet különböztethetünk meg. A gyémántot és magát a gyűrűt. Választhatunk tradicionális kerek vagy ovális csiszolású gyémántot, vagy akár merészebb szív, csepp vagy szögletes követ is párunk ízlésének megfelelően. A fő gyémánt mellett a gyűrű tartalmazhat több apró vagy akár nagyobb köveket is, gyémántból vagy más drágakőből.
  5. Maga a gyűrű készülhet többféle  színű aranyból. A megfelelő árnyalat kiválasztásában segítség lehet párunk bőrtónusa. Míg a hűvös, rózsaszínes tónusoknak jobban áll a fehér arany vagy platinum, a kreol, meleg árnyalatú bőrrel szebben mutat a V arany, esetleg a rozé aranyból készült ékszer.