Gyémántjaink

Kevés ragyogóbb érték létezik a földön, mint a fekete szénből született kristálytiszta gyémánt. Mindannyiunkat lenyűgöz páratlan szépsége, eleganciája és története, mégis elég keveset tudunk róla. Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – szeretnénk megosztani tíz fontosabb és hasznos információt, amit érdemes tudni a gyémántról.

A GYÉMÁNT LEGKEMÉNYEBB DRÁGAKŐ A FÖLDÖN
A szénatomokból álló gyémánt a legkeményebb drágakő a Földön. A Mohs-féle keménységi skálán a legmagasabb, tizes fokot éri el. Nem karcolódik, nem kopik, és gyémánt gyűrűnk örökké csillogni fog, ha gondosan ápoljuk. A gyémánt vegytiszta szén, vagyis a szénen kívül semmilyen más elem sincs benne.

A GYÉMÁNT AZ ÖRÖK KÖTELÉK JELKÉPE
A gyémánt szó a görög “adamas” szóból ered, amely jelentése legyőzhetetlen. Az első említések a gyémánt ajándékozásáról a 15. századból származnak és azóta is az örök szerelem jelképe. A régi Görögországban a gyémántokra úgy tekintettek, mint az istenek könnycseppjeire, melyek a földre hulltak.

A GYÉMÁNTOT A VULKÁNOK AKTIVITÁSA HOZZA FELSZÍNRE
A gyémánt a földkéreg ben, legalább 150 km-es mélyen, nagy nyomáson és 1000 Celsius fok feletti hőmérsékleten keletkezik. A mélyebb rétegekből a felszín közelébe a vulkánkitörések és a felszín felé igyekvő magma hozza magával. Érdekesség: sokkal ritkábban egy meteorit becsapódása során keletkező nagy nyomás és magas hőmérséklet is kedvezhet a gyémánt-képződésnek.

A GYÉMÁNT ÉRTÉKE FÜGG A SZÍNÉTŐL IS
A gyémánt sokféle színben fordul elő a természetben, a V, barna, kék, zöld, lila és a fekete is gyakori árnyalat. A gyémántok értéke annál magasabb, minél fehérebbek (színtelenek), bár természetesen léteznek igen drága, különleges színű pl: kék vagy rózsaszín gyémántok is. A legértékesebb gyémántok színtelenek, ám a legtöbbnek van egy kis sárgás árnyalata. Az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb az ábécé betűit használó skála, amely a D betűtől, a legfehérebb minőségtől indul. A KARÁT A GYÉMÁNT SÚLYÁT JELÖLI A gyémánt árát karátonként adják meg, amely a gyémánt súlyát jelöli és a rövidítése ct. Egy karát (1 ct) 0,20 grammnak felel meg. A mérést ezred pontossággal végzik, és a harmadik számjegyet csak akkor lehet felfelé kerekíteni, ha az értéke 9. A tanúsítványokban a súlyt század pontossággal tüntetik fel. Érdekesség: az igen értékesnek számító 10 karátot meghaladó, színes gyémántok annyira ritkák, hogy évente legfeljebb egy kő kerül a felszínre az egész világon.

A GYÉMÁNT TÜZE
A teljesen tiszta, átlátszó gyémánt a fény teljes színskáláját különböző színekre bontja és tükrözi vissza, ezt hívják a gyémánt tüzének. A gyémánt, mint alapanyag egyedülálló törésmutatóval rendelkezik, ami a megfelelő csiszolással, egy szinte tökéletesen fényvisszaverő briliánssá alakítható. A modern csiszolási technika során 57 oldal lapocskát (fazettát) csiszolnak a gyémánt felületébe. A briliáns csiszolási forma biztosítja, hogy a gyémántra eső fénysugarak a gyémánt belsejében a fazettákon körbetükröződve visszaverődhessenek és így a legragyogóbb gyémántfény jöhessen létre. A briliáns csiszolású gyémánt a befogadott fény 100%-át képes visszaverni.

A GYÉMÁNTOKAT NÉGY SZEMPONT ALAPJÁN ÉRTÉKELIK
A gyémántokat értékelésnél és tanúsításnál négy fő paraméter (4C) alapján ítélik meg, melyek jelentősen befolyásolhatják a gyémát árát, ezek a: – csiszolás (cut) – tömeg (carat weight) – tisztaság (clarity) – szín (colour)

MINDEN GYÉMÁNTHOZ VAN TANÚSÍTVÁNY
A tanúsítványban a 4C-n kívül lehetnek további adatok is pl: a gyémánt méretéről, fluoreszcenciájáról, a belső és külső zárványok térképéről. Minden hivatalos tanúsítvány védjeggyel, dátummal és aláírással van ellátva. A vásárlóknak ez a tanúsítvány garantálja a gyémánt eredetiségét és minőségét.

A GYÉMÁNT NEM MINDIG HIBÁTLAN
A gyémántok tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik, egy lupé (nagyító) segítségével. Az ilyen mértékű nagyítás alatt láthatóak a zárványok, amelyek rontják a drágakövek minőségét, mert csökkentik az átlátszóságot és hatással lehetnek a kő színére is. A hibátlan gyémánt belsejében nem lehet zárványokat, külsején pedig sérüléseket találni. Az ilyen drágakő nagyon ritka.

A GYÉMÁNT TÖBBFÉLEKÉPPEN IS FELISMERHETŐ
A gyémánt hatszor jobb hővezető mint a réz:. ez a tulajdonsága egyaránt felhasználható valódiságának meghatározásánál és a nanotechnológiában is. A röntgensugárral megvilágított gyémánt fluoreszkál (legtöbbször kéken, fehéren, lilán, sárgán, zölden vagy narancssárgán) és így könnyen megtalálhatóak a kőzetekben rejtőző drágakövek. A ködképző teszttel felfedhetjük, hogy igazi vagy hamis a gyémánt. A teszt lényege, hogy rá kell lehelni a kőre, mint egy tükörre, ami ha rögtön kitisztul, gyémántról beszélünk, viszont ha kell neki pár másodperc, akkor hamisítvánnyal van dolgunk. Az újságpapír teszt esetén a foglalat nélküli követ fejjel lefelé rá kell fordítani egy újságra. Ha a betűk olvashatóak, a kő hamis, mert a valódi gyémánt töri a fényt és olvashatatlanná teszi az alatta lévő szöveget.
Webshop
Időpontfoglalás
Kapcsolat
Brand Store Budapest
1051 Budapest, Október 6 utca 6.
Hétfő–Szombat: 11:00–20:00
Vasárnap: zárva
A Moni’s Jewelry – Balatonfüred
8230 Balatonfüred, Szent István tér 3.
Hétfő–Péntek 09:00–17:00
Szombat - Vasárnap: zárva
Moni’s Diamond Boutique
8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3/B 
(A Tagore sétány szomszédságában)
Hétfő – Csütörtök: 11:00–22:00
Szombat – Vasárnap: 10:00-22:00
Webshop
Időpontfoglalás
Kapcsolat
Brand Store Budapest
1051 Budapest, Október 6 utca 6.
Hétfő–Szombat: 11:00–20:00
Vasárnap: zárva
A Moni’s Jewelry – Balatonfüred
8230 Balatonfüred, Szent István tér 3.
Hétfő – Péntek: 09:00–17:00
Szombat – Vasárnap: zárva
Moni’s Diamond Boutique
8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3/B
(A Tagore sétány szomszédságában)
Hétfő – Csütörtök: 11:00–22:00
Szombat – Vasárnap: 10:00-22:00
Szombatonként exkluzív fogadtatással várjuk Önt és szíve választottját Moni’s karikagyűrű moments eseményünkre, aminek keretei között meghozhatják az első közös döntést és megtervezhetik álmaik gyűrűpárját.

Ujj méretező

Adja meg adatait és néhány napon belül kézhez veheti

Hogyan válasszon tökéletes jegygyűrűt?

Összeszedtük az 5 legfontosabb szempontot!

starenvelopebookcalendar-fulldiamondcrosschevron-down