Kedvencek

0Kosár
Kosár
Kedvenc Termékek

KARIKAGYŰRŰ SZOKÁSOK – MELYIK KÉZEN, MELYIK UJJON, HOGYAN VÁLASSZUK KI?

KARIKAGYŰRŰ SZOKÁSOK – MELYIK KÉZEN, MELYIK UJJON, HOGYAN VÁLASSZUK KI?

Az élethosszig tartó karikagyűrű kiválasztása fontos része a házasságra készülésnek, ám ugyanilyen érdekes momentum megismerni a hozzá kapcsolódó viselései és kiválasztási szokásokat. Kíváncsi vagy, hogy az eljegyzést követően miért a bal kezükön hordjuk, majd az esküvő után miért kerül át a jobb kezünkre? Apropó, ti kilátogattok a november 6-7-ei hétvégén az Esküvő kiállításra? Ha igen,…

Az élethosszig tartó karikagyűrű kiválasztása fontos része a házasságra készülésnek, ám ugyanilyen érdekes momentum megismerni a hozzá kapcsolódó viselései és kiválasztási szokásokat. Kíváncsi vagy, hogy az eljegyzést követően miért a bal kezükön hordjuk, majd az esküvő után miért kerül át a jobb kezünkre? Apropó, ti kilátogattok a november 6-7-ei hétvégén az Esküvő kiállításra? Ha igen, íme egy tízes checklista, amit nem árt átböngésznetek

Karikagyűrű szokások – melyik kézen, melyik ujjon, hogyan válasszuk ki?

A KARIKAGYŰRŰ SZOKÁSOK A MAGYAR TRADÍCIÓKBAN

Magyarországon a XVIII. században még jegykendőt ajándékozása volt a szerelem kifejezője, ám az 1800-as években az ékszerfélék vették át a jegykendő helyét. Az 1900-as évekre már kizárólag gyűrűt használtak erre a célra, amely anyaga általában ezüst volt, és szív forma ékesítette. Egy lány akár több ajándék gyűrűt kaphatott és viselhetett egyszerre különféle udvarlótól is, ám a legkomolyabbtól aranyat kapott. Aki arany gyűrűt viselt, őt „elgyűrűzött” lánynak nevezték. Előbb a vőlegény vitt gyűrűt a menyasszonynak, ő még viszonzásul kendőt kapott, majd mindketten vettek egymásnak egyet vagy mindkettőt a vőlegény vásárolta.

A régi magyar szokások szerint a vőlegény nem vásárolt külön eljegyzési gyűrűt, hanem a pár közösen választotta ki a karikagyűrűt a lánykérést követően, amely egyben a majdani házassági gyűrűjük is lett. Mára az a felállás, hogy a férfi három gyűrűt vásárol: kettőt a nőnek, egyet magának.

MIT SZIMBOLIZÁL A KARIKAGYŰRŰ?

A karikagyűrű több ezer éve az örökkévalóság, a teljesség, a véget nem érő szerelem becses jelképe. Egy megszakítás nélküli kör, amelynek nincs eleje és vége. Eredete az egyiptomi civilizációig nyúlik vissza, ahol a legenda szerint egy fáraó szerelme jelképéül karikát formázó gyűrűvel ajándékozta meg kedvesét, majd hamarosan az ókori Rómában is elterjedt ez a szokás. A jegygyűrűt eleinte csak a hölgyek viselték, a 13. századtól vált elterjedtté, hogy mindkét házastárs hordja. Kezdetben kenderből, később már tartósabb anyagokból, elefántcsontból, majd bronzból vagy vasból készítették őket, ezzel jelképezve a frigy időtállóságát.

Ez a kör alakú ékszer darab tehát évezredek óta a végtelen szeretetet hivatott szimbolizálni. Két ember egymás iránti végeláthatatlan és egymásba olvadó szívdobbanását

A KARIKAGYŰRŰ A JEGYGYŰRŰ?

Napjainkban karikagyűrűnek hívjuk a jegygyűrűt, amely nem tévesztendő össze az eljegyzési gyűrűvel. A karikagyűrű a házassági gyűrűt jelenti, amit az esküvő napján a szerelmespár egymás ujjára húz. A párok választhatnak, hogy a vőlegény külön gyűrűt vásárol, amellyel megkéri a szerelme kezét (eljegyzési gyűrű), vagy mindketten felhúzzák a bal kezük gyűrűsujjára a karikagyűrűt az eljegyzés pillanatában, s az esküvői szertartás során teszik át ezt a jobb kéz gyűrűsujjára, így jelezve az immár végleges elköteleződést.

MIÉRT A NEGYEDI UJJON KELL VISELNI A KARIKAGYŰRŰT?

A hagyomány szerint azért a bal kezének gyűrűs ujjára kerül először a gyűrű, mert úgy vélték, hogy a bal kéz negyedik ujjából egy közvetlen ér vezet egészen a szívig, ezért ez az ujj kiváltképp alkalmas a szerelmet jelképező gyűrű viselésére. Ez az elképzelés a görög kultúrából származik, amit azóta az anatómiai tudományok megdöntöttek, mégis nagyon romantikus megközelítés. A reneszánszból származnak bizonyos asztrológiai hozzárendelések is, miszerint a negyedik ujj a Nap, Apolló köréhez tartozik, amely sok derűt és pozitív vonást tartalmaz.

Illetve az elmúlt évszázadokban mindegyik ujjhoz más-más tartalmat kapcsoltak. Érdekes megközelítés például, hogy sokáig minden ujjat más – tisztább vagy piszkosabb – tevékenységekre tartottak fenn, és negyedik ujj volt a gyűrűviselő ujj, a harmadikon viszont nem volt szabad gyűrűt viselni, mert az a „trágár, tisztátalan és megvetett” ujj volt. Tehát innen ered a gyűrűsujj kifejezés is.

MILYEN GYŰRŰVEL TÖRTÉNJEN A LÁNYKÉRÉS?

Manapság általában az eljegyzési gyűrűvel történik a lánykérés, majd később a pár közösen kiválasztja a karikagyűrűt, amelyet majd a házasságkötés alkalmával felhúznak egymás jobb kezének gyűrűsujjára. Az is előfordulhat azonban, hogy a lánykérés eleve a karikagyűrűvel történik, amely így először a bal kéz gyűrűsujjára kerül, majd a házasságkötéskor át a jobbra, és ebben az esetben jegygyűrűnek nevezzük a házasságkötésig az ékszert. A karikagyűrűk tradicionálisan aranyból készülnek.

Ha a lánykérés eleve a karikagyűrűvel történik, akkor a hagyomány szerint a jegygyűrűt az eljegyzést követően a jegyesek a bal kéz gyűrűsujján hordták, majd az esküvő után átkerült a jobb kéz negyedik ujjára. Ez a szokás mai napig helytálló lehet tehát, ha nem vásárolunk külön eljegyzési gyűrűt. Ha a leendő vőlegény lánykérő gyűrűvel kéri meg szíve választottját, akkor a karikagyűrűt általában együtt választják ki, házasságkötéskor pedig egymás jobb kezének gyűrűsujjára húzzák fel a gyűrűket.

MILYEN KARIKAGYŰRŰT VÁLASSZUNK?

Ha úgy gondoljátok, hogy segítség kell a karikagyűrű kiválasztásához, akkor olvasd el a Karikagyűrű választási kisokosunkat, amelyben segítünk az anyag, a méret, a kő és még számos fontos kérdés eldöntésében!

Ráadásul már a karosszékünkből is belehelyezkedhetünk a világ neves ékszertevezőinek székébe és megtervezhetünk magunknak bármilyen meseszép gyűrűt! A Moni’s Jewellery Premium Brand Store karikagyűrű tervezőjével akár otthonról is letudhatjuk a karikagyűrű választást. Beállíthatunk számtalan formát, méretet, csiszolást, követ, anyagot, színt és egyszerre láthatjuk egymás mellett az általunk tervezett női és férfi karikagyűrűt. Ráadásul rá is tehetjük egy virtuális kézre, hogy még plasztikusabb legyen az élmény. És ha megvan életünk mesterműve, akkor könnyedén kimenthetjük PDF-be, és a rajta található kódszámmal bármikor megrendelhetjük.

IDE KATTINTVA ki lehet próbálni a karikagyűrű tervezőt!

KARIKAGYŰRŰ TANÁCSADÁS AZ ESKÜVŐ KIÁLLÍTÁSON

Ha 2018. november 10-11-én kilátogat a pár a budapesti Esküvő kiállításra és előzetesen időpontot foglal a Monis standjára, Suta Mónika ékszertervező egyedileg rájuk szabott tanácsokkal látja el a házasulandó párt. Természetesen ha beleszeret a pár a számukra elképzelt gyűrű tervébe, lehetőség lesz az Esküvő kiállításon 20% kedvezménnyel megvásárolni. Ám ez a kedvezmény csak azoknak érvényes, akik előzetesen időpontot foglaltak. A helyek száma limitált, összesen 20 párnak lesz lehetősége arra, hogy megálmodják számukra a tökéletes karikagyűrűt. IDŐPONTFOGLALÁS: +36 70 381 8227

TOVÁBBI CIKKEK

Összes cikk
hu_HU