Kedvencek

0Kosár
Kosár
Kedvenc Termékek

MIT KELL TUDNI A GYÉMÁNT KARÁTRÓL?

MIT KELL TUDNI A GYÉMÁNT KARÁTRÓL?

A karikagyűrű több ezer éve az örökkévalóság, a teljesség, a véget nem érő szerelem becses jelképe. Nem is passzolna jobban más ehhez a mesés szimbólumhoz, mint a gyémánt amely a legértékesebb és legkeményebb drágakő a Földön. Nem karcolódik, nem kopik, és örökkön-örökké csillogni fog. Átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. De…

A karikagyűrű több ezer éve az örökkévalóság, a teljesség, a véget nem érő szerelem becses jelképe. Nem is passzolna jobban más ehhez a mesés szimbólumhoz, mint a gyémánt amely a legértékesebb és legkeményebb drágakő a Földön. Nem karcolódik, nem kopik, és örökkön-örökké csillogni fog. Átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. De nézzük, mit érdemes tudni a gyémánt súlyáról, vagyis a karátról.

A gyémánt gyűrű örök érték. Ezt kell tudnod a kiválasztásához!

A gyémántok értékelésénél és tanúsításánál a gyémántok négy fő paraméterét ítélik meg. Ezek a csiszolás (cut), tömeg (carat), tisztaság (clarity) és szín (colour). E négy paraméternek jelentős befolyása van a gyémánt árára:

Színe/színtelensége (color)

Csiszolásának minősége, arányai (cut)

Tisztasága (clarity)

Gyémánt karát, súly (carat)

MIT JELENT A KARÁT?

A gyémántárakat karátonként adják meg, ez a gyémánt súlyát jelöli, ám ez a karát nem azonos az arany ötvözetét jelző karáttal. A gyémánt karát rövidítése ct. Egy karát (1 ct) 0,20 grammnak felel meg, és 100 pontra osztható fel (tehát a félkarátos – 0,50 ct-os – gyémánt 50 pontosként is megadható). A mérést ezredpontossággal végzik, a harmadik számjegyet csak akkor lehet felfelé kerekíteni, ha az értéke 9. A tanúsítványokban a súlyt századpontossággal tüntetik fel.

A legkitűnőbb minőségű gyémántokat a legdrágább áron értékesítik karátonként.

Persze a gyémántot nem csupán a súlya alapján értékelik, hiszen két azonos karátos gyémánt csiszolása, tisztasága, színe igen különböző lehet.

A briliánscsiszolás pontosan meghatározott paramétereinek köszönhetően a gyémánt súlya nagy pontossággal kiszámolható a briliáns átmérőjéből és a magasságából.

Megbecsült súly [ct] = (a rundist átmérője)2 x magasság x 0,0061

A briliáns csiszolású gyémánt méretét mm-ben szokás megadni és a gyémánt átmérőjét jelenti. A briliáns csiszolású gyémánt ideális esetben szabályos kör alakú, de nem csak az ideális eset létezik. Az átmérőt érdemes két irányból is mérni, egy tetszőlegesen választott első mérés után a másodikat arra merőlegesen megismételve kiderülhet, ha nem tökéletesen kerek a gyémánt. A gyémánt magassága a kalett és a tábla közti távolság.

A GYÉMÁNT KARÁT ÉS AZ ÁRA

A méretkategóriák meghatározóak az egyes gyémántok piaci megítélésében. Például egy 1,01 karátos és egy 0,96 karátos gyémánt ára között óriási különbség lehet akkor is, ha alakjuk, színük, tisztaságuk azonos is. Ha egymás mellé tesszük a két azonos karátú gyémántot, a különbség észrevehetetlen, ám mivel az egykarátos kategóriahatár ellentétes oldalára kerültek, az 1,01 karátos gyémánt értéke jóval magasabb lesz.

Minél nagyobb a gyémánt, annál ritkábban fordul elő a természetben. S mivel a ritkaság az érték egyik meghatározó tényezője, egy egykarátos gyémántot mindig jóval többre tartanak, mint két 50 pontos gyémántot, még ha színük, tisztaságuk és csiszolásuk egyforma is.

Ahogy romlik egy kő minősége, úgy csökken a gyémánt karát ára is.

Fontos tudni azt is, hogy ha egy kitűnő minőségű egykarátos követ szeretnénk, de túlságosan magasnak tartjuk az árát, lehet, hogy célszerűbb egy 0,95 század karátos követ vásárolni a megfelelő áron. Ez a kő ha befoglalják teljesen úgy néz ki mint egy egykarátos, ugyanakkor lényegesen olcsóbb. A kövek ára nem lineárisan növekszik. Egy 2,0 ct-os kő nem kétszer annyiba kerül, mint egy 1,0 ct-os, hanem négyszer annyi is lehet az ára.

1 karát 0.2 grammnak felel meg. Az 1 karátos, megfelelő színű és tisztaságú kő ára több millió Forint. Vagyis nagyjából 1 gramm súlyú gyémánt ára megegyezik 1 kg arany árával.*

A LEGNAGYOBB GYÉMÁNT KARÁT ÉS LEGDRÁGÁBB KÖVEK

Az orosz illetőségű Alrosa (ALRS /MCX) gyémánt bányászati cég Almazy Anabara leányvállalata a cég eddigi legértékesebb gyémántját hozta felszínre 2017-ben*. A 27,85 karát súlyú, rózsaszínű nyers gyémántot, amennyiben a tulajdonos cég úgy dönt, hogy megvágja, akkor az orosz gyémánt történelmének legdrágább csiszolt gyémántja kerülhetne a piacra.

Az értékesnek számító 10 karátot meghaladó, színes gyémántok azonban rendkívül ritkák, évente legfeljebb egy kő kerül a felszínre az egész világon.

Ennél is óriásibb hír, hogy a világ ötödik legnagyobb, 910 karátos gyémántját találták meg 2018 januárjában egy lesothói bányában. A Financial Times cikke szerint a nyers gyémánt akár 40 millió dollárt (10 milliárd forintot) érhet. A Letseng bányában talált eddigi legnagyobb gyémánt a 603 karátos Lesotho Promise volt, amelyre 2006-ban bukkantak. A gyémántért egy évvel később 12,3 millió dollárt (3 milliárd forintot) adott egy vásárló. A 2015-ben talált 1109 karátos Lesedi la Rona gyémántot 53 millió dollárért (13,3 milliárd forintért) értékesítették.

A Föld tíz legnagyobb karátos gyémántdarabja közül hetet Dél-Afrikában, kettőt a Kongói Demokratikus Köztársaságban, egyet a Közép-afrikai Köztársaságban fedeztek fel.

MILYEN GYÉMÁNT LEGYEN A KARIKAGYŰRŰBE VAGY ELJEGYZÉSI GYŰRŰBE?

Ahogy fent is olvashattuk, a gyémánt ára igencsak megemeli a gyűrű árát, tehát a gyémántválasztás elsődleges szempontja a budget rugalmassága. Ám mivel a gyémántra jelképként, az örökkévalóság szimbólumaként tekintünk, és megajándékozzuk vele legdrágább kincsünket, akivel egy életet készülünk leélni, az ár kérdése elhomályosodik.

Természetesen ne terheljük a magunkat azzal, hogy messzebb nyújtózkodunk a takarónknál, hiszen nem a méret a lényeg, hanem a gesztus. Rengeteg modell van akár kisebb gyémánttal is foglalva, ami ugyanolyan gyönyörű, és abszolút alkalmas arra, hogy a szerelmünk kezét megkérjük vele.

Mint ahogy a legtöbb ajándék esetében, itt is igaz a mondás, hogy nem az számít, hogy milyen értékű ajándékot veszünk, hanem hogy szeretetből tesszük. Lehet bármilyen színű, méretű, súlyú az a kő, a párunk a világ legboldogabb embere lesz, ha a gyűrűt felhúzzuk az ujjára.

HOGYAN VÁLASSZAK KARIKAGYŰRŰT VAGY GYÉMÁNTOT?

A karikagyűrű kiválasztása, amely a jegyespár örökké tartó szerelmét hivatott világgá kürtölni, nagyon fontos lépés az esküvőhöz vezető hosszú út során. Éppen ezért ezt a néhány dolgot nem árt tudni, mielőtt kiválasztjuk életünk legfontosabb ékszerét. Olvasd el a karikagyűrű választási kisokost. Ha kifejezetten a gyémánt gyűrű érdekel, ebben a cikkben megfejtjük a gyémánt különleges titkát és minden tudnivalóról szó lesz, amit a tökéletes gyémánt gyűrű kiválasztása előtt tudni érdemes.

TOVÁBBI CIKKEK

hu_HU