Favorites

0Cart
Cart
Favorite Products

5 ÉRDEKESSÉG A JEGYGYŰRŰRŐL, AMELYRŐL CSAK KEVESEN TUDUNK

5 ÉRDEKESSÉG A JEGYGYŰRŰRŐL, AMELYRŐL CSAK KEVESEN TUDUNK

1. Eredete A jegygyűrű, mint a szerelmi zálog jelképe egészen az ókorig vezethető vissza. A legenda szerint a legelső, karikát formázó gyűrűt Egyiptomban egy fáraó adta kedvesének, s innen terjedt el Rómába ez a szokás. Kezdetben kenderből, később már tartósabb anyagokból, elefántcsontból, majd bronzból vagy vasból készítették őket, ezzel jelképezve a házasság időtállóságát. 2. Szimbólumok…

1. Eredete

A jegygyűrű, mint a szerelmi zálog jelképe egészen az ókorig vezethető vissza. A legenda szerint a legelső, karikát formázó gyűrűt Egyiptomban egy fáraó adta kedvesének, s innen terjedt el Rómába ez a szokás. Kezdetben kenderből, később már tartósabb anyagokból, elefántcsontból, majd bronzból vagy vasból készítették őket, ezzel jelképezve a házasság időtállóságát.

2. Szimbólumok

A gyűrű egy megszakítás nélküli kör, amelynek nincs eleje és vége. Az örökkévalóságot, a soha el nem múló szerelmet szimbolizálja. Eleinte csak a hölgyek viselték, a 13. századtól vált elterjedtté, hogy mindkét házastárs hordja.

3. Eljegyzési gyűrű vagy jegygyűrű?

Az elnevezés miatt ez a kérdés olykor félreértésre ad okot. A jegygyűrű valójában a házassági gyűrűt jelenti, ezt az esküvő napján húzzák egymás ujjára a párok. Ezt hívjuk napjainkban karikagyűrűnek. Az eljegyzési gyűrű eredete angolszász tradícióból származik, ezzel történik a lánykérés.

4. Viselése: Melyik ujjon hordjuk?

Eredetileg a menyasszony bal kezének gyűrűs ujjára került, amely az ókori görög kultúrából származik, s azóta is fennmaradt hagyomány. Úgy vélték, hogy a bal kéz negyedik ujjából egy közvetlen ér vezet egészen a szívig, ezért ez az ujj kiváltképp alkalmas a szerelmet jelképező gyűrű viselésére.

5. Eljegyzési gyűrű napjainkban

Napjainkban a lánykérés általában az egyköves, úgynevezett solitaire gyűrűvel történik, melyet csupán alig egy évszázada ismerünk. A gyémántokra vonatkozóan a De Beers cég új szintre emelte a solitaire gyűrű jelentését védjegyévé vált szlogenjével: „A Diamond is Forever”.

Amennyiben szeretné meglepni párját, lánykérés előtt nézzen körül eljegyzési gyűrű kínálatunkban! Szakavatott kollégáink örömmel segítenek a választásában a Monis Prémium Brans Store-ban.

TOVÁBBI CIKKEK

en_US