Favorites

Cart
Favorite Products
Cart
Favorites

Platina vagy fehérarany eljegyzési gyűrű: hogyan válassz?

Platina vagy fehérarany eljegyzési gyűrű: hogyan válassz?

A platina és a fehérarany eljegyzési gyűrű a két legnépszerűbb választás a vallomáshoz, amellyel szavak nélkül is elmondhatod, nincs a világon még egy olyan erős kapocs, amely kettőtöket összeköt. Örök szimbólum, maradandó emlék, elegáns nyilatkozat, amit szeretnénk, hogy szívünk választottja sokáig viseljen. Így ennek a komoly jelentéssel bíró ékszer kiválasztása előtt érdemes néhány kérdést átgondolni. …

A platina és a fehérarany eljegyzési gyűrű a két legnépszerűbb választás a vallomáshoz, amellyel szavak nélkül is elmondhatod, nincs a világon még egy olyan erős kapocs, amely kettőtöket összeköt. Örök szimbólum, maradandó emlék, elegáns nyilatkozat, amit szeretnénk, hogy szívünk választottja sokáig viseljen. Így ennek a komoly jelentéssel bíró ékszer kiválasztása előtt érdemes néhány kérdést átgondolni. 

Habár a platina és a fehérarany eljegyzési gyűrű első pillantásra hasonlónak tűnik, szín, kopásállóság és ár tekintetében is lehetnek különbségek. A platina valamivel fehérebb és valamivel kopásállóbb, mint a fehérarany, míg utóbbi esetében a ragyogás és az ár-érték arány a legfőbb hívószó. Nézzük, hogyan érdemes választani a két legnépszerűbb nemesfém között!

Platina vagy fehérarany eljegyzési gyűrű: hogyan válassz? 

A platina és a fehérarany közötti három legfőbb különbség az eljegyzési gyűrű szempontjából a szín, az ár és a kopásállóság. Ezek a különbségek viszont nem egyértelműek, számos egyéb tényező befolyásolja mindhárom jellemzőt. 

Mi a különbség a platina és a fehérarany színe között? 

A fehér szín évtizedek óta az egyik legnépszerűbb választás az eljegyzési gyűrűk között, az arany viszont alapvetően sárga színű. A fehér árnyalatot különböző ötvözetekkel lehet elérni. A prémium ékszermárkák által leggyakrabban használt ötvözet a palládium, a Moni’s Diamond kínálatában is palládiummal ötvözött 14, illetve 18 karátos fehérarany eljegyzési gyűrűk közül lehet választani. 

A ródium bevonat, amelyet mind a 14 karátos, mind a 18 karátos fehérarany eljegyzési gyűrűk megkapnak, javít a gyűrű karc- és kopásállóságán és nem utolsó sorban fehér fényt és csillogást kölcsönöz az ékszernek. 

A fehérarany ötvözetet eredetileg a platina alternatívájaként fejlesztették ki azoknak, akik szintén ragyogó fehér árnyalatot keresnek, csak kedvezőbb áron. A platina fehér színe ugyanis természetes, ez a nemesfém viszont körülbelül harmincszor ritkább az aranynál. A platinához színben, kopásállóságban a palládiummal ötvözött fehérarany áll legközelebb, mivel mindkettő nemesfém a platina fémcsaládba tartozik, mindkettő hipoallergén, természetesen ragyogó fehér színű, és ugyanolyan tisztaságú. A palládium viszonylag új anyag az ékszerpiacon, tartóssága és sokrétű felhasználása miatt gyorsan keresetté vált. 

Ami az élénk ezüstös-fehér színt illeti, a mérleg a platina oldalára billen, de nem sokkal. A platina fehér színéről és ragyogó fényéről ismert, de idővel még az erősen polírozott platina is szatén felületű lesz, ezt nevezi a köznyelv patinás ékszernek. 

A platina vagy a fehérarany eljegyzési gyűrű kopásállóbb? 

Habár elterjedt nézet, hogy a platina eljegyzési gyűrűk kopásállóbbak, a prémium ékszermárkák kínálatában elérhető eljegyzési gyűrűk között ma már nincs érdemi különbség tartósság, kopásállóság, strapabíróság terén köszönhetően a ródium bevonatnak, amit a 14 és a 18 karátos fehérarany eljegyzési gyűrűk is megkapnak, ráadásul a finom gyűrűrészletek, mint például a szögletes élek vagy az egyedi gravírozás is jobban megtartják a formát és az éleket, mint a platina gyűrűk esetében. 

A platina viszont nemesebb anyag, nem véletlenül szokták a fémek királyának is nevezni, de hajlamos viszonylag gyorsan elveszíteni fényességét és a finom éleket, mivel a fém képlékenyebb – a fém nem kopik el, inkább anyagként mozog a gyűrű felületén. A platinadarabok nem nyerik vissza fényüket, miután elnyerték patinásságukat, és több polírozást és tisztítást igényelnek, mint például a palládiummal ötvözött fehérarany, hogy megőrizzék ragyogásukat. Ezt érdemes szem előtt tartani a mérlegeléskor.

A tartósság természetesen függ az életmódtól, hétköznapi szokásoktól és a gyűrű kialakításától, az ékszer készítési módjától is, ezért javasoljuk vásárlóinknak, hogy évente egyszer hozzák el hozzánk az ékszereket tisztításra, karbantartásra, szükség esetén a ródium bevonat frissítésére, hogy az értékes darabok újra úgy csillogjanak, mint a nagy napon.

Meister – a platina eljegyzési gyűrűk elismert szakértője 

Az 1897-ben alapított ékszermárka harmadik generációs családi manufaktúraként egyedülálló módon ötvözi az innovációt és a hagyományokat. A Meister ékszerek egyet jelentenek a minőséggel és az időtlen eleganciával, platina eljegyzési gyűrű kínálatuk pedig az egyik legszélesebb az európai gyártók között.

A design Oscarjának számító, Red Dot-díjjal elismert márka kínálata mellett a Moni’s Diamond üzleteiben a fehérarany eljegyzési gyűrűk széles kínálatával is várjuk, így minden igényt, magas színvonalon ki tudunk elégíteni. 

A Moni’s Diamond üzleteiben egy évtized tapasztalatával segítünk a döntésben, hogy exkluzív környezetben, a legmagasabb minőséget képviselő márkák kínálatából válogathasson.

Látogasson el budapesti vagy balatonfüredi üzleteink egyikbe és tekintse meg platina és fehérarany eljegyzési gyűrű kínálatunkat. Ékszertanácsadóink készséggel segítenek a nemesfémek, gyémántok, drágakövek és a dizájn kiválasztásában is. 

Perfect choice guarantee

Az eljegyzési gyűrű kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a hölgy stílusát, személyiségét, mindennapi szokásait, milyen típusú ékszert visel szívesen. A méret is fontos kérdés, ezen viszont utólag mindig lehet módosítani. 

Legyen akár meglepetés, akár közös választás, az eljegyzési gyűrű a szerelem egyik legragyogóbb megtestesülése. Segítünk a tökéletes megtalálásában.

TOVÁBBI CIKKEK

en_US