Kedvencek

Kosár
Kedvenc Termékek
Kosár
Kedvencek

MIT ÜZEN A GYÉMÁNT ELJEGYZÉSI GYŰRŰ?

MIT ÜZEN A GYÉMÁNT ELJEGYZÉSI GYŰRŰ?

Az eljegyzés egy pár életében megismételhetetlen és különlegesen emlékezetes pillanat, éppen ezért fontos minden részlete. Az egyik legfontosabb ilyen részlete pedig a jegygyűrű kiválasztása. Vajon milyen gyűrűt válasszunk, tegyünk-e bele gyémántot, s ha igen, milyet? Segítünk a kérdések megválaszolásában, és abban is, mit üzen életünk szerelme számára, ha gyémánt eljegyzési gyűrű lapul abban a bizonyos…

Az eljegyzés egy pár életében megismételhetetlen és különlegesen emlékezetes pillanat, éppen ezért fontos minden részlete. Az egyik legfontosabb ilyen részlete pedig a jegygyűrű kiválasztása. Vajon milyen gyűrűt válasszunk, tegyünk-e bele gyémántot, s ha igen, milyet? Segítünk a kérdések megválaszolásában, és abban is, mit üzen életünk szerelme számára, ha gyémánt eljegyzési gyűrű lapul abban a bizonyos apró, ám annál fontosabb dobozban.

A LÁNYKÉRÉS ÉS A KÍSÉRŐ GYŰRŰ

Ahány kultúra és ahány leendő vőlegény, igazából annyiféle lánykérési szokás, ám mindenesetre a legtöbb lánykérés manapság az eljegyzési gyűrűvel történik, amely általában egyköves gyűrű, amelyet egy csodaszép kő ékesít. A gyémánt az egyik legnépszerű kőválasztás eljegyzési gyűrű és karikagyűrű esetén, de egyre népszerűbb a szivárvány összes színében pompázó zafír, a világoskék topáz, az indigókék iolit, a vörös gránát, az ólomkristály, a cirkónia vagy az ametiszt is.

Rengetegféle eljegyzési gyűrűt választhatunk az egyszerűbbektől a nagy világmárkák ( pl.: Niessing, Forevermark, Breuning) pazar ékszereiig. Lehet aranyból vagy ezüstből készült, Swarovski kristályokkal, illetve drágakövekkel díszített gyűrűt is. A legelegánsabbak kétségkívül a gyémántkővel ékített darabok, melyek között találkozhatunk kerek, smaragd, nyújtott, szív, körte, ovális, párna és körte alakúval is. Sőt, a színek terén is széles a választék, a klasszikus fehér gyémántok mellett a színes gyémántok is egyre kelendőbbek.

Napjainkban karikagyűrűnek hívjuk a jegygyűrűt, amely nem tévesztendő össze az eljegyzési gyűrűvel. A karikagyűrű a házassági gyűrűt jelenti, amit az esküvő napján a szerelmespár egymás ujjára húz. A párok választhatnak, hogy a vőlegény külön gyűrűt vásárol, amellyel megkéri a szerelme kezét (eljegyzési gyűrű), vagy mindketten felhúzzák a bal kezük gyűrűsujjára a karikagyűrűt az eljegyzés pillanatában, s az esküvői szertartás során teszik át ezt a jobb kéz gyűrűsujjára, így jelezve az immár végleges elköteleződést.

A magyar tradíciók szerint a jegygyűrűt „kíséri”, az úgynevezett kísérő gyűrű, abban az esetben, ha a lánykérés eleve a karikagyűrűvel (tehát ebben az esetben jegygyűrűvel) történt. Így a kísérő gyűrű jellegében nagyon hasonlít az eljegyzési gyűrűhöz: lehet akár egy nagyobb drágakővel díszített aranygyűrű, vagy kisebb gyémántokkal körbefoglalt karikagyűrű is. A kísérő gyűrűt a jegygyűrűvel együtt kapja meg a menyasszony, vagy az eljegyzést követően, de mindenképpen még az esküvő előtt. A kísérő gyűrű a hagyományok szerint a férfi szándékainak komolyságát volt hivatott hangsúlyozni.

Tehát vagy egy eljegyzési gyűrűvel kéri meg a leendő vőlegény a leendő menyasszony kezét, amelyet a szertartás napján a karikagyűrű követ, vagy karikagyűrűt vesznek mindkettőjüknek, plusz a vőlegény választ a szerelmének egy kísérő gyűrűt is.

GYÉMÁNT ELJEGYZÉSI GYŰRŰ

A karikagyűrű az örökkévalóság, a teljesség, a véget nem érő szerelem becses jelképe, de az eljegyzési gyűrűnek is fontos szerepe van. Itt kötelezi el magát a pár először a közös élet felé. Nem is passzolna jobban más ehhez a komoly szándékhoz, mint a gyémánt amely a legértékesebb és legkeményebb drágakő a Földön. Nem karcolódik, nem kopik, és örökkön-örökké csillogni fog. Átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. De nézzük, mit érdemes tudni a gyémánt súlyáról, vagyis a karátról.

Ahogy a gyémánt gyűrű kiválasztási kisokosunkban írtuk, a gyémántok értékelésénél és tanúsításánál a gyémántok négy fő paraméterét ítélik meg. Ezek a csiszolás (cut), tömeg (carat), tisztaság (clarity) és szín (colour). E négy paraméternek jelentős befolyása van a gyémánt árára, így ezeket a szempontokat kell figyelembe vennünk.

Színe/színtelensége (color)

A legértékesebb ” fehér ” gyémántok teljesen színtelenek, ám a legtöbb gyémántnak van egy kis sárgás árnyalata.

Csiszolásának minősége, arányai (cut)

A csiszolás során a kő természetes szépségeit, “tüzét”, ragyogását, színszórását érvényre juttatják, hiszen ennek az eljárásnak a lényege, hogy optikailag javítsák a kibányászott követ, és minden lehetőséget feltárjanak. A leggyakoribb csiszolási formák : briliáns (kerek), smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), pendeloque (körte) vagy briolett (csepp), szív alak.

Tisztasága (clarity)

A hibátlan gyémánt belsejében nem lehet zárványokat, külsején pedig sérüléseket találni. A tisztaság meghatározására különféle elnevezésű kategóriák vannak (IF, VVS stb.).

Súly, karát (carat)

A gyémántárakat karátonként szokták megadni, ami a gyémánt súlyát jelöli, nemzetközileg elfogadott rövidítése ct. 1 karát = 0,2 g = 200 mg.

MIT ÜZEN A GYÉMÁNT ELJEGYZÉSI GYŰRŰ?

Mindezek után tehát mit üzen a gyémánt eljegyzési gyűrű? Ez valójában a férfi “néma” és örök szerelmi vallomása, amellyel azt szeretné kifejezni élete párjának, hogy mindennél fontosabb számára. Azt szeretné megvallani, hogy nincs a világon még egy olyan erős kapocs, mint amely őket, kettejüket köti össze. Azt szeretné elmondani szavak nélkül is, hogy örökké szeretni fogja, pont annyira örökké, amely soká egy gyémánt csillog.

Amikor a szerelmes férfi térden állva kinyitja a gyémánt eljegyzési gyűrű dobozát, és szemében könnyek gyűlnek a meghatottságtól, azt szeretné, ha a leendő menyasszony szavak nélkül is tudná, hogy mennyire szereti őt. Annyira szilárdan, forrón, mint a föld szívében képződött gyémánt, és olyan ragyogóan, ahogy csak a tökéletesre csiszolt gyémánt tud ragyogni.

MIRE FIGYELJ MINDENKÉPPEN, AMIKOR GYÉMÁNT GYŰRŰT VÁSÁROLSZ?

Az egyik legfontosabb szempont, hogy legyen a gyémánthoz tanúsítvány, mert ez garantálja a minőséget. Legyél benne biztos, hogy a gyűrű mérete tökéletesen megfelel a hölgy ujjára. A kő kiválasztásánál döntened kell, hogy milyen színű, tisztaságú, milyen tömegű, vagyis mekkora karátú és milyen csiszolású gyémántot szeretnél, mert ezen paraméterek összessége fogja meghatározni az árat.

TOVÁBBI CIKKEK

hu_HU