Posted on

10 dolog, amit érdemes tudni a gyémántokról

10 things to know about diamonds

Kevés ragyogóbb érték létezik a földön, mint a fekete szénből született kristálytiszta gyémánt. Mindannyiunkat lenyűgöz páratlan szépsége, eleganciája és története, mégis elég keveset tudunk róla.
Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – szeretnénk megosztani tíz fontosabb és hasznos információt, amit érdemes tudni a gyémántról.

 1. A GYÉMÁNT LEGKEMÉNYEBB DRÁGAKŐ A FÖLDÖN
  A szénatomokból álló gyémánt a legkeményebb drágakő a Földön. A Mohs-féle keménységi skálán a legmagasabb, tizes fokot éri el. Nem karcolódik, nem kopik, és gyémánt gyűrűnk örökké csillogni fog, ha gondosan ápoljuk. A gyémánt vegytiszta szén, vagyis a szénen kívül semmilyen más elem sincs benne.

 2. A GYÉMÁNT AZ ÖRÖK KÖTELÉK JELKÉPE
  A gyémánt szó a görög “adamas” szóból ered, amely jelentése legyőzhetetlen. Az első említések a gyémánt ajándékozásáról a 15. századból származnak és azóta is az örök szerelem jelképe. A régi Görögországban a gyémántokra úgy tekintettek, mint az istenek könnycseppjeire, melyek a földre hulltak.

 3. A GYÉMÁNTOT A VULKÁNOK AKTIVITÁSA HOZZA FELSZÍNRE
  A gyémánt a földkéreg ben, legalább 150 km-es mélyen, nagy nyomáson és 1000 Celsius fok feletti hőmérsékleten keletkezik. A mélyebb rétegekből a felszín közelébe a vulkánkitörések és a felszín felé igyekvő magma hozza magával.
  Érdekesség: sokkal ritkábban egy meteorit becsapódása során keletkező nagy nyomás és magas hőmérséklet is kedvezhet a gyémánt-képződésnek.

 4. A GYÉMÁNT ÉRTÉKE FÜGG A SZÍNÉTŐL IS
  A gyémánt sokféle színben fordul elő a természetben, a V, barna, kék, zöld, lila és a fekete is gyakori árnyalat. A gyémántok értéke annál magasabb, minél fehérebbek (színtelenek), bár természetesen léteznek igen drága, különleges színű pl: kék vagy rózsaszín gyémántok is. A legértékesebb gyémántok színtelenek, ám a legtöbbnek van egy kis sárgás árnyalata. Az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb az ábécé betűit használó skála, amely a D betűtől, a legfehérebb minőségtől indul.

 5. A KARÁT A GYÉMÁNT SÚLYÁT JELÖLI
  A gyémánt árát karátonként adják meg, amely a gyémánt súlyát jelöli és a rövidítése ct. Egy karát (1 ct) 0,20 grammnak felel meg. A mérést ezred pontossággal végzik, és a harmadik számjegyet csak akkor lehet felfelé kerekíteni, ha az értéke 9. A tanúsítványokban a súlyt század pontossággal tüntetik fel.
  Érdekesség: az igen értékesnek számító 10 karátot meghaladó, színes gyémántok annyira ritkák, hogy évente legfeljebb egy kő kerül a felszínre az egész világon.

 6. A GYÉMÁNT TÜZE
  A teljesen tiszta, átlátszó gyémánt a fény teljes színskáláját különböző színekre bontja és tükrözi vissza, ezt hívják a gyémánt tüzének. A gyémánt, mint alapanyag egyedülálló törésmutatóval rendelkezik, ami a megfelelő csiszolással, egy szinte tökéletesen fényvisszaverő briliánssá alakítható. A modern csiszolási technika során 57 oldal lapocskát (fazettát) csiszolnak a gyémánt felületébe. A briliáns csiszolási forma biztosítja, hogy a gyémántra eső fénysugarak a gyémánt belsejében a fazettákon körbetükröződve visszaverődhessenek és így a legragyogóbb gyémántfény jöhessen létre. A briliáns csiszolású gyémánt a befogadott fény 100%-át képes visszaverni.

 7. A GYÉMÁNTOKAT NÉGY SZEMPONT ALAPJÁN ÉRTÉKELIK
  A gyémántokat értékelésnél és tanúsításnál négy fő paraméter (4C) alapján ítélik meg, melyek jelentősen befolyásolhatják a gyémát árát, ezek a:
  – csiszolás (cut)
  – tömeg (carat weight)
  – tisztaság (clarity)
  – szín (colour)

 8. MINDEN GYÉMÁNTHOZ VAN TANÚSÍTVÁNY
  A tanúsítványban a 4C-n kívül lehetnek további adatok is pl: a gyémánt méretéről, fluoreszcenciájáról, a belső és külső zárványok térképéről. Minden hivatalos tanúsítvány védjeggyel, dátummal és aláírással van ellátva. A vásárlóknak ez a tanúsítvány garantálja a gyémánt eredetiségét és minőségét.

 9. A GYÉMÁNT NEM MINDIG HIBÁTLAN
  A gyémántok tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik, egy lupé (nagyító) segítségével. Az ilyen mértékű nagyítás alatt láthatóak a zárványok, amelyek rontják a drágakövek minőségét, mert csökkentik az átlátszóságot és hatással lehetnek a kő színére is. A hibátlan gyémánt belsejében nem lehet zárványokat, külsején pedig sérüléseket találni. Az ilyen drágakő nagyon ritka.

 10. A GYÉMÁNT TÖBBFÉLEKÉPPEN IS FELISMERHETŐ
  A gyémánt hatszor jobb hővezető mint a réz:. ez a tulajdonsága egyaránt felhasználható valódiságának meghatározásánál és a nanotechnológiában is.
  A röntgensugárral megvilágított gyémánt fluoreszkál (legtöbbször kéken, fehéren, lilán, sárgán, zölden vagy narancssárgán) és így könnyen megtalálhatóak a kőzetekben rejtőző drágakövek.
  A ködképző teszttel felfedhetjük, hogy igazi vagy hamis a gyémánt. A teszt lényege, hogy rá kell lehelni a kőre, mint egy tükörre, ami ha rögtön kitisztul, gyémántról beszélünk, viszont ha kell neki pár másodperc, akkor hamisítvánnyal van dolgunk.
  Az újságpapír teszt esetén a foglalat nélküli követ fejjel lefelé rá kell fordítani egy újságra. Ha a betűk olvashatóak, a kő hamis, mert a valódi gyémánt töri a fényt és olvashatatlanná teszi az alatta lévő szöveget.