ÉRDEKESSÉGEK A JEGYGYŰRŰRŐL

Eredete

A jegygyűrű, mint a szerelmi zálog jelképe egészen az ókorig vezethető vissza. A legenda szerint a legelső karikagyűrűt egy fáraó adta kedvesének, mert a kör az örökkévalóságot jelképezte az egyiptomi hiedelemben. Innen érkezett meg és terjedt el ez a szokás Rómában, ahol kezdetben kenderből, később pedig tartósabb anyagokból, elefántcsontból, majd bronzból vagy vasból készítették őket. A harmadik században kezdett elterjedni az ezüst- és az aranygyűrű ajándékozása zálogként,  jelképezve, hogy a kérő nem áll el az ígéretétől.

Szimbólum

A jegygyűrű egy megszakítás nélküli kör, amelynek nincs kezdete és nincs vége. Az örökkévalóságot, a végtelen hűséget, és a soha el nem múló szerelmet szimbolizálja. Eleinte csak a hölgyek kaptak gyűrűt, a 13. századtól azonban szokássá vált, hogy mindkét fél viselte.

Eljegyzési gyűrű vagy jegygyűrű?

Az elnevezés miatt ez a kérdés olykor félreértésre ad okot. A jegygyűrű valójában a házassági gyűrűt – napjainkban a karikagyűrűt - jelenti, melyet az esküvő napján húz egymás ujjára az ifjú pár.  Az eljegyzési gyűrű angolszász tradícióból származik, mely szerint a drágakővel díszített gyűrűt a vőlegény egyedül vásárolja meg, majd ezzel kéri meg jövendőbelije kezét, miután a lány édesapja megadta rá az engedélyt. Ezután következik a jegyben járás, majd az esküvő, melyhez a jegygyűrűt együtt választják ki a házasulandók.

Viselése: Melyik ujjon hordjuk?

Az ókori görög kultúrából kiindulva, eredetileg a menyasszony bal kezének gyűrűs ujjára került. A hiedelem szerint ebből az ujjból egy közvetlen ér vezet egészen a szívig, ezért ez a legalkalmasabb a szerelmet jelképező gyűrű viselésére. Magyarországon a leggyakrabban a bal kézre kerül az eljegyzési gyűrű és jobb kézre a karikagyűrű, de pl az angolszász országokban gyakran a bal kéz gyűrűs ujján viselik egymás fölött mindkét gyűrűt. A szokások persze országonként eltérőek lehetnek, de a legjobb ha mindenki úgy viseli, ahogy kényelmes és praktikus számára, mert a gyűrűviselés mind a bal, mind a jobb kézen elfogadott.

Magyarországi szokások

Az itthoni  jegygyűrű viselési szokások története a 19. századba nyúlik vissza, amikor a jegykendő, mint szokásos jegyajándék lassan elkezdte átadni a helyét az ajándék gyűrűknek. Egy lány egyszerre több ajándék gyűrűt is hordhatott, amelyeket különböző udvarlóktól kapott. Ezeket váltotta fel az aranygyűrű, amit a komoly szándékú udvarlótól kapott lánykéréskor, majd pedig az ‘esküvő gyűrű’, amely a templomi házasságkötéskor került az ujjra.

Amennyiben szeretné meglepni párját, lánykérés előtt nézzen körül eljegyzési gyűrű kínálatunkban webshopunkban, vagy foglaljon időpontot bármelyik üzletünkbe vagy online konzultációnkra, ahol szakavatott kollégáink nagy örömmel segítenek a tökéletes eljegyzési gyűrű, vagy karikagyűrű pár kiválasztásában.

Webshop
Időpontfoglalás
Kapcsolat
Brand Store Budapest
+3670 427 0053
1051 Budapest, Október 6 utca 6.
Hétfő–Szombat: 11:00–20:00 / Vasárnap: zárva
A Moni’s Jewelry – Balatonfüred
+36 70 674 6664
8230 Balatonfüred, Szent István tér 3.
Hétfő–Péntek 09:00–17:00 
Szombat - Vasárnap: zárva
Moni’s Diamond Boutique
+3670 775 8285
8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3/B
(A Tagore sétány szomszédságában)
Csütörtök – Hétfő: 10:00–18:00
Kedd – Szerda: zárva
Webshop
Időpontfoglalás
Kapcsolat
Brand Store Budapest
1051 Budapest, Október 6 utca 6.
Hétfő–Szombat: 11:00–20:00
Vasárnap: zárva
A Moni’s Jewelry – Balatonfüred
8230 Balatonfüred, Szent István tér 3.
Hétfő – Péntek: 09:00–17:00
Szombat – Vasárnap: zárva
Moni’s Diamond Boutique
8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3/B
(A Tagore sétány szomszédságában)
Csütörtök – Hétfő: 10:00–18:00
Kedd – Szerda: zárva
Szombatonként exkluzív fogadtatással várjuk Önt és szíve választottját Moni’s karikagyűrű moments eseményünkre, aminek keretei között meghozhatják az első közös döntést és megtervezhetik álmaik gyűrűpárját.

Ujj méretező

Adja meg adatait és néhány napon belül kézhez veheti

Hogyan válasszon tökéletes jegygyűrűt?

Összeszedtük az 5 legfontosabb szempontot!

starenvelopebookcalendar-fulldiamondmagnifiercrosschevron-down